Отзвук: Вълнуваща и вдъхновяваща „Нощ на учените“ – 2016 в Медицинския университет – Пловдив

 

 

ВЪЛНУВАЩА И ВДЪХНОВЯВАЩА НОЩ НА УЧЕНИТЕ – 2016

в Медицинския университет – Пловдив

Медицината се срещна с археологията в атмосферата на интелектуално предизвикателство на тазгодишната „Нощ на учените“ в Медицинския университет-Пловдив. За първи път този форум беше двуезичен и това даде равен достъп на българските и англоезичните студенти.

Д-р Надежда Кирова – археолог и директор на Музей за история на София, направи презентация, посветена на „Медицината в римските провинции Долна Мизия и Тракия (I – IV в.) по археологически данни“. Доц. Томов – магистър по дентална медицина и бъдещ магистър по археология, представи медицинската традиция в Пловдив – любопитни факти и артефакти през вековете.

Разположената във фоайето на аудиторния комплекс постерната сесия на български и на английски език допълваше информацията за артефакти, свързани с медицинската практика и доказателства за палеопатологията на древните хора.

В последвалия интерактивен куиз „Артефакти и факти“, базиран на двете презентации и на постерите, взеха участие шест отбора на студенти по медицина, дентална медицина и фармация. Отбор „Кариес“ стана победител в студентския куиз и заслужено спечели голямата награда – участие в археологическа експедиция на територията на Пловдив.

Като индивидуални награди организаторите даваха реплики на антични монети, сечени на територията на гр. Пловдив, предоставени от Историческия музей.

Наградата на Ректора на Медицинския университет – Пловдив за „Най-добър млад учен – 2016“ бе присъдена на доц. д-р Делян Делев, дм.

За празничното настроение допринесоха музикалните и танцови изпълнения на студенти и преподаватели – Госпъл хора при МУ- Пловдив, танцов ансамбъл „Медик“, афро-карибска танцова формация, индивидуални музикални и танцови изпълнения.

На специален благотворителен кулинарен базар беше представена интернационална кухня, а събраните средства (602 лв.)ще бъдат дадени  на катедра „История и археология“ в ПУ за провеждането на археологически разкопки в Пловдив.

„В тазгодишната „Нощ на учените“  медицината беше в помощ на археологията. Често и самата медицина като наука, е предмет на археологията – миналото на медицината, развитието на медицината като  традиция, като лекарства, като лечебни практики, т.е. определено съществува професионална връзка между двете науки,“ – обобщава доц. Томов, за когото археологията е и любимо хоби.

„В Медицинския университет-Пловдив има голям брой млади хора с широки интереси и мотивация за научна работа, – сподели зам.-ректорът по „Научна дейност” проф. д-р Виктория Сарафян, – като задача на преподавателите е да запалят искрицата на критичното мислене и креативност и да помогнат на тези, които искат и могат да се развиват“.

„Нощ на учените – 2016“ беше незабравимо преживяване за всички участници: предизвика любопитство, събуди импулса за творчество, породи гордост и споделена  радост.