Вдъхновяващ иновационен ден в МУ-Пловдив

Медицински университет – Пловдив проведе Иновационен ден в медицината в партньорство с фондация „Джуниър Ачийвмънт България“, чиято мисия е да вдъхновява и образова младите хора в сферата на свободното предприемачество, бизнеса и икономиката. Другият партньор, който подкрепи тази инициатива, е The Edge – спиноф компания, създадена на базата на използването на научни резултати от публичния изследователски сектор, работеща за преодоляване на пропастта между иновативните академични изследвания и тяхната комерсиализация в световен мащаб.

Иновационният ден беше официално открит от министър Милена Стойчева от Министерството на иновациите и растежа, основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация Джуниър Ачийвмънт България, с която МУ-Пловдив има сключено споразумение за партньорство.

Във форума участваха студенти и преподаватели от МУ-Пловдив, както и възпитаници от други висши училища от Пловдив и региона.
Акцентите в програмата бяха решаване на предизвикателства, генериране на идеи и разработване на иновативни решения в медицината и здравеопазването.

Презентация в началото на форума направи Делян Стоянов, студент в четвърти курс в МУ-Пловдив и основател на стартъпа XTATIC – един от победителите в пре-акселераторската програма Beyond 2022-2023 г. XTATIC Health създава дигитално съдържание за топ компании в сферата на здравеопазването. Стартъпът работи активно с клиенти и генерира устойчиви приходи. Във финалното състезание на Beyond през юни 2023 г. екипът на XTATIC Health спечели ваучер на стойност 50 000 лева за развитие на MVP от технологичните партньори на програмата.

В Иновационния ден 7 екипа от преподаватели и студенти (български и международни) имаха възможност да предложат оригинални решения на реални казуси от света на медицината и здравеопазването, да покажат как една идея може да се превърне в реален бизнес. Те представиха иновативни решения на реални предизвикателства, свързани с онкологични заболявания при жените (рак на шийката на матката и рак на гърдата). Предложените решенията бяха в сферите: превенция, ранно диагностициране, лечение и психологическо въздействие върху пациентите. Всички екипи се представиха превъзходно, като Журито отличи 2 екипа, които спечелиха като награди ваучер за участие в пре-акселератора Beyond.

Отличени бяха екипът на Никола Хумчев, ас. Евелина Гавазова, Марина Недева и Цветелин Колев с решение HERbox – абонаментни пакети за превенция и подкрепа, включващи тестове, полезна целева информация, източници и инструменти, достъп до експерти, мрежа за подкрепа и екипът на Kisan Yakso, Adeel Khan, Prajwol Baniya с решение CARE PAK за интегриран подход спрямо мястото на живеене, включващ мобилно приложение (за градовете) и мобилна кампания (за по-малки населени места).
Преминалият Иновационен ден в МУ-Пловдив беше вълнуващ за всички участници, защото те генерираха идеи и решения, развиваха уменията си за работа в екип и създадоха полезни контакти.