Вечер на катедрата по Социална медицина и Обществено здраве

Вечер на катедрата по Социална медицина и Обществено здраве
Вечер на катедрата по Социална медицина и Обществено здраве

Катедрата по Социална медицина и обществено здраве при Факултета по обществено здраве към МУ – Пловдив за втора поредна година организира вечер на Катедрата. Тази година темата на събитието беше „Демография и статистика“.

В програмата бяха включени конкурси за най-добра презентация, посветена на живота и делото на най-големите имена в статистика, за най-добро есе на тема демография на английски и български език, за карикатури на тема статистика, както и шарада. Активно участие взеха български и чуждестранни студенти по медицина и дентална медицина.

Събитието беше открито от проф. д-р Мария Стойкова – ръководител на Катедрата по социална медицина и обществено здраве. На въпроса „Защо статистика?“, нейният отговор беше: „Защото статистиката е логика, а не математика, а лекарят без логика не може“. А отговорът й на въпроса „Защо демография?“, беше: „Защото искахме да проучим мнението на младите хора за демографската ситуация в България“.

Приветствие към участващите студенти и гостите в залата отправи чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев – Ректор на МУ – Пловдив, който отбеляза значимостта на темите и пожела на студентите много креативност, критичност и израстване като личности.


Обръщение направи и проф. Иво Димитров, дългогодишен ръководител на Катедрата, който запозна аудиторията с двата основни раздела на социалната медицина – демографията и статистиката.

Трима студенти представиха своите презентации за видни личности в областта на статистиката. Първата презентация за Карл Пиърсън бе изнесена от Mustafa Subhehe (2 курс, ФДМ). Последва представянето на Айлин Фейзуллова (2 курс, МФ) за Карл Фридрих Гаус. Третата презентация бе на Пламена Барекова (2 курс, ФДМ) за живота на Роналд Фишер.

Есета на тема „Възможно ли е да се преодолеят негативните демографски процеси в България?“ представиха двама български и двама чуждестранни студенти. Свои мисли и идеи за преодоляване на демографската криза в страната представиха Борислава Шопова (3 курс, МФ), Магдалена Господинова (5 курс, ФДМ), Hubeydullah Akkurt (3 курс, МФ) и Sahar Ahmadiani (5 курс, ФДМ).

В шарадата взеха участие два отбора (на МФ и ФДМ) от по четирима студенти. Всички те демонстрираха завидна бързина и умения в разгадаване на мимически жестове, описващи статистически термини.
Организаторите представиха номинираните 25 карикатури на тема „Демография и статистика“, нарисувани от талантливите студенти на МУ – Пловдив.

След тайно гласуване от страна на гостите в залата, бяха обявени победители в различните категории. За презентация най-много гласове получи Айлин Фейзуллова, за есе на български език – Борислава Шопова, за есе на английски език – Hubeydullah Akkurt. Карикатурата на Иван Якимов (МФ) бе избрана от присъстващите в залата като най-добра. Победители в шарадата бяха и двата участващи отбора, поради изключително близките им резултати.

Проф. Стойкова обяви поредното дарение за бъдещата Обществена колекция „Медицината по тракийските земи“ в МУ – Пловдив. Семейството на създателя на катедрата по Социална медицина и обществени здраве – проф. д-р Тодор Захариев, дари Дипломата му за докторска степен от 1941 година.
Събитието приключи с коктейл и приятелски разговори.

Разгледай галерия