Високо държавно признание получи проф. Стефан Костянев

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати български учени вчера на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие получи чл.-кор. проф. д-р Костянев за принос в развитието на медицинската наука и образованието.

„За мен е особено удоволствие днес да удостоя шест бележити българи, които се ползват с особено обществено доверие и уважение. Постигнатите от тях резултати не само подобряват качеството на живот на хората в държавата, но утвърждават качеството на родината зад граница“ , каза президентът Румен Радев при връчване на отличията на българските учени.

Президентът връчи орден „Стара планина“ – първа степен на проф. Камен Велев за заслуги в областта на техническите науки в България. Проф. Атанас Куртев беше удостоен с орден „Стара планина“ – втора степен за принос в областта на културата и изкуството.

Проф. Стефан Костянев, проф. Петър Делев и адвокат Даниела Доковска бяха удостоени с ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие за принос във сферите, в които работят.

Проф. Божидар Божинов беше отличен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен за дейността му за развитието на образованието, науката и строителното дело в България.

„Позволете ми днес да изразя своето дълбоко уважение към техния всеотдаен труд за издигане на още по-високо равнище на българските наука и образование, духовност и култура, за развитието на медицината, за възхода в областта на човешките права и техническите науки, за внедряването на нови научнообосновани норми и стандарти, водещи до по-високо качество и сигурност на строителството в България“, подчерта президентът.

Ръководството на Медицински университет – Пловдив честити високото държавно отличие на проф. Костянев и му пожелава здраве, творчески ентусиазъм и успехи във всяко начинание!