Втора мащабна проява в календара на 75-годишнината на МУ – Пловдив


Третата Педиатрична УНГ конференция, която ще се проведе в Хисаря между 21 и 23 февруари, е втората мащабна проява по случай 75-годишнината от основаването на Университета. Престижният медицински форум е организиран от Българското Сдружение по Детска Оториноларингология, съорганизатор е Медицински университет – Пловдив.

Събитието е под егидата на Европейската асоциация по Детска оториноларингология, Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз.
Лидери в лечението на детските УНГ заболявания: УНГ, педиатри, микробиолози, инфекционисти, алерголози, детски пулмолози, ортодонти, детски хирурзи и други, ще представят най-новите научни постижения, ще споделят своите клинични наблюдения и ще дадат препоръки за диагностика и лечение на тези заболявания. Водещ ще бъде мултидисциплинарният клиничен поглед.

На форума се очаква да присъстват председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, председателят на Българския лекарски съюз – д-р Иван Маджаров и д-р Асен Меджидиев – председател на БЛС-София.

В конференцията активно ще участва проф. д-р Мартин Бейли от Великобритания – генерален секретар на Борда на Европейската асоциация по детска оториноларингология, член на Съвета на Кралското дружество по медицина, както и досегашен председател на Британската асоциация по детска оториноларингология и секцията по ларингология и ринология на Кралското дружество по медицина.

Българските си колеги ще подкрепи и президентът на Европейската асоциация – проф. д-р Анн Хермансън от Швеция. Тя ще запознае участниците с последните постижения в молекулярната и клетъчна биохимия, ще се спре на назофарингеланите култури при децата и ефектите на антибиотици и ваксинации при деца със среден отит и др.

Участие в Конференцията ще вземе и бъдещият европейски конгрес-президент за 2022 година – проф. Д-р Реймънд Кларк от Великобритания, консултант в детската болница Алдер Хей Ливърпул и сътрудник-декан за следдипломна работа в Северозападната част на Англия. Той е съвместният главен редактор на „Отоларингологията на Скот Браун“. Д-р Кларк е бивш президент на Британската асоциация за детска отоларингология и президент на Отоларингологичното дружество на Северна Англия.

Освен тези лидери в детското здравеопазване, се очакват и други международни гости от Русия, Румъния и Украйна, както и близо 300 български лекари.
Проф. д-р Мариана Мурджева – Ректор на Медицински университет – Пловдив, е председател на организационния комитет на конференцията и ще вземе активно участие като представи съвременните възможности за бърза микробиологична диагностика при респираторни детски заболявания, разрешим и изключително актуален проблем в днешно време.

Във форума ще вземат активно участие и преподаватели от МУ – Пловдив, сред които проф. д-р Тоню Шмилев; проф. д-р Марияна Стойчева; проф. д-р Илиан Дойков; доц. д-р Димитър Пазарджиклиев; председателят на Българското Сдружение по Детска Оториноларингология проф. д-р Диляна Вичева, която е и зам.-ректор по международното сътрудничество и проектна дейност към МУ – Пловдив.

Участие ще вземе и д-р Христо Шипков, който работи като пластичен хирург в гр. Лион, Франция. Организаторите са предвидили международни награди за младите специализиращи УНГ лекари, за които ще има конкурс за представяне на електронни постери пред петчленно научно жури. Наградите ще бъдат връчени по време на гала вечерята, която ще протече с песни, танци, награди и куп изненади.

Акцент в научната програма ще бъде кръгла маса, на която ще се разглежда Кохлеарната имплантация в България – настояще и бъдеще. Водещият проф. д-р Венцислав Цветков от ВМА – София ще сподели своя 15-годишен опит и ще дискутира трудностите и наболелите проблеми със своите колеги: проф. д-р Диана Попова, доц. д-р Соня Върбанова, доц. д-р Петър Руев, д-р Дончо Дончев и д-р Теодора Димитрова. Всички те работят години наред за подобряване на качеството на живот при деца с кохлеарна имплантация.

Останалите теми разглеждат важни акценти в детската оториноларингология: трудни дихателни пътища; обструктивна сънна апнея при децата; днешния алергичен ринит; изменения в зъбно-челюстния апарат, вследствие на нарушена дихателна функция; спешни състояния; синдром на „неподвижните цилии“; гастро-езофиална рефлукс болест у децата и др. Многообразната тематика и завидните лектори от различни специалности ще се обединят, ще дискутират и ще наложат правилни стратегии на лечение относно детските УНГ заболявания.

Провеждането на Третата Педиатрична УНГ конференция е еталон за единомислие, единство и сътрудничество между лекари от всички специалности.
Медицински университет – Пловдив се гордее, че в календара на своята 75-годишнина има такива мащабни научни инициативи, които са доказателство за професионализма на българските лекари и за непрестанната им грижата към хората.

Програма на Третата Педиатрична УНГ конференция