Второкурсници от МУ-Пловдив и танцов ансамбъл „Медик“ на градския празник за Международния ден на майчиния език

Второкурсници от Медицински университет-Пловдив обраха овациите на градския празник по повод Международния ден на майчиния език снощи. Традиционното събитие, което е част от Културния календар на Пловдив, се проведе за седми пореден път. Основни инициатори и организатори са Българско-турският литературен клуб и Клубът на консулите в Пловдив.

Международният ден на майчиния език, обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1999 г., се отбелязва ежегодно на 21 февруари с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие. Според последните статистики днес в света се говори на повече от 6000 езика, но 99 на сто от населението активно използва за общуване 1%. По мнението на учените всяка година изчезват между 10 и 20 езика, а 2500 са застрашени от изчезване.

Студентите от специалност „Медицина“ и „Дентална медицина“ Джейкъб Антъни Айзък, Спогами Катак, Ане Мари Утайкумар, Мари-Емануела Кофи, Хайфа Рамадан и Раним Фадлие допринесоха за колорита на събитието, говорейки на тамил, пущу, урду, френски, арабски и кюрдски. Тази година празникът мина под знака на вечните пазители на приказките – Якоб и Вилхелм Грим, които са създатели на най-големия речник на немски език, издаден в 33 тома. Участниците в празника казаха и изписаха на майчин език популярната реплика от „Снежанка“: „Огледалце, огледалце от стената, кажи коя е най-красива на земята!“ Тя прозвуча на повече от 30 езика, благодарение на чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Медицинския университет, Аграрния университет, Университета по хранителни технологии, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдивския университет, на ученици от трите езикови гимназии в града, на представители на различните общности в Пловдив.

За доброто настроение на публиката се погрижи Академичен танцов ансамбъл „Медик“ при МУ-Пловдив. Облечени в автентични носии, танцьорите обраха овациите с атрактивната фолклорна композиция на хореографа доц. д-р Стефан Йорданов, която постави емоционален финал на вечерта.