За първи път в България Фестивал на студентите-франкофони

За първи път в България Фестивал на студентите-франкофони

От 1 до 5 юли 2019 г. Медицинският университет ще бъде домакин на забележително събитие, което се провежда за първи път в България – Фестивал на студентите-франкофони от Централна и Източна Европа.

„След Клуж-Напока, Букурещ, Загреб и Ереван, Фестивалът на студентите – франкофони от Централна и Източна Европа тази година ще отпразнува в Пловдив осмото си издание с мотото „Да творим заедно“ в унисон с девиза „Заедно“ на Европейската столица на културата 2019. В него ще вземат участие близо 100 студенти от 16 държави. Под ръководството на признати творци, те ще работят в 5 ателиета – за танц, театър, музика, дигитална култура и градско изкуство, за да създадат спектакъл, който ще бъде представен на публиката в края на събитието.“ – съобщи заместник-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Мариана Мурджева.

Организаторите от Университетската агенция на франкофонията и техните партньори от Френския културен институт и Международната организация на франкофонията неслучайно са избрали Пловдив и неговия Медицински университет − носители на дългогодишни традиции от времето, когато най-изявените пловдивски общественици, лекари и преподаватели са били свързани професионално и емоционално с френския език и култура.

„На 5 юли ще се състои гала-спектакълът, на който студентите от всички ателиета ще представят продукта на своето творческо вдъхновение. Вечерта ще премине под патронажа на франкофонските институции в България и Групата на посланиците-франкофони, председателствана от посланика на Република Франция в България г-н Ерик Льобедел,.“ – допълни г-жа Анета Тошева – преподавател по френски език и институционален координатор на МУ – Пловдив за франкофонията.

С това събитие Медицинският университет – Пловдив за пореден път утвърждава политиката си на разширяване на френско-българското сътрудничество с други университети, членове на Университетската агенция на франкофонията, която е най-голямата световна университетска мрежа с над 900 академични институции от петте континента.

МУ – Пловдив има създадени устойчиви контакти с редица франкофонски академични институции. Университетът с право може да се гордее с постиженията си в областта на франкофонията – курсове, участия в научни проекти, в международни и университетски конкурси и мобилности по „Еразъм+“ и стипендиантски програми.

Откриването ще бъде на 1 юли 2019 г. от 10:00 часа в Първа аудитория на Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив.
Гала-спектакълът за закриването на Фестивала на 5 юли ще започне в 19:00 часа в Аула Магна на Факултета по дентална медицина.

ОЧАКВАМЕ ВИ, за да празнуваме заедно!