Зам.-ректорът на МУ проф. Нешка Манчорова и директорът на МК доц. Мария Божкова – част от академична делегация в Кралство Мароко

Зам.-ректорът по международно сътрудничество и международни студенти на МУ-Пловдив проф. д-р Нешка Манчорова и директорът на Медицински колеж доц. Мария Божкова са част от академична делегация в Рабат, където се открива Информационен център за българско висше образование в Кралство Мароко.

Начало на делегацията е вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. В нея участват още министърът на културата Кръстю Кръстев, Красимир Вълчев – председател на парламентарната комисия по образование и наука, Любомир Йосифов – директор дирекция „Правна“ към МОН, ректорите на Софийски университет и на Бургаски университет, членове на ректорски, декански и директорски ръководства на Технически университет – София, Национална спортна академия, Университет по архитектура, строителство и геодезия.

Визитата е по покана на Насер Бурита, министър на външните работи за африканското сътрудничество и мароканците, живеещи в чужбина. Посещението се осъществява в контекста на двустранните отношения между Република България и Кралство Мароко и има за цел задълбочаване на сътрудничеството.

Участниците в делегацията се срещнаха с Генералния секретар на Министерството на висшето образование, научните изследвания и професионалното обучение в Мароко Мохамед Халфауи. Осъществена бе обмяна на идеи и контакти с директори на дирекции към мароканското министерство, които разясниха на българската страна основни данни и приоритети за Мароко, свързани с висшето образование.

„Радвам се, че посрещам академична делегация от България. Целта ни е да изградим още по-плодотворни отношения, да създадем връзки между двете страни, защото всички имаме своите приоритети в областта на интернационализацията на висшето образование. Желаем да обменим опит и студенти, което вече е факт по програмата „Еразъм+“, но бихме се радвали на по-задълбочени контакти“ заяви в приветствието си към академичната делегация от България Генералният секретар на министерството Мохамед Халфауи.

Зам.-ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. Манчорова благодари за възможността за сътрудничество в областта на науката, иновациите и висшето образование и изрази увереност, че след настоящата среща комуникацията и обменът ще преминат на друго по-високо ниво. Тя връчи на домакините плакет от името на ректорското ръководство на МУ. Заедно с доц. Божкова взеха участие в кръгла маса по въпросите на сътрудничеството с участие на представители на университети в Рабат, Агадир, Ужда.