Здравословният начин на живот промотираха студенти от Медицински университет – Пловдив в Нощта на учените

Бъдещите медици дискутираха модерните зависимости и употребата на медицинската марихуана

Заболявания като целиакия, захарен диабет и дислипидемия се влияят от диети с ястия, които освен лечебни са и вкусни. Това промотираха студенти от различни специалности на Медицински университет – Пловдив, в деня на Европейската нощ на учените. На посетителите на специален щанд на университета на Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина бъдещите медици споделиха и други полезни съвети и рецепти, свързани със здравословното хранене. Те показаха и разказаха полезните свойства на рецепти като пица от карфиол, безглутеново тирамису, овесени бисквити без добавена захар и ябълков пай. Бедни на мазнини храни, подходящи за пациенти с изменения в нивата на холестерола, те препоръчаха интересна закуска със сьомга. Представени бяха и колоритни ястия, характерни за кухнята на различни страни – България, Италия, Япония, Гърция и Индия.

Специално за инициативата Нощ на учените, студентите са разработили и брошура с рецепти и полезни съвети, която вече достъпна на сайта на МУ-Пловдив. Събитието в парка бе съпроводено от викторина с награди, музикална програма и забавления за най-малките с талисмана на университета – бухала. Цялото събитие бе преведено на жестомимичен език от Деян Славов – член на Националната асоциация на преводачите на жестов език в България.
По рано през деня студентите имаха възможност да създадат картини, не с бои, а с микроорганизми като бактерии и гъбички, като обсъждаха и клинични казуси в катедрата по микробиология. Някои от тях дискутираха и теми, свързани с влиянието на наркотичните вещества върху нашето здраве като влиянието на канабиса върху липидната обмяна, модерните зависимости, за или против марихуаната в медицинската практика.

Европейската нощ на учените е събитие, което всяка година се провежда по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света. Пловдив е един от 5-те български градове, сред които са още София, Бургас, Стара Загора и Русе, включващ се на 24 септември в кулминацията на събитието.

Брошурата с рецепти може да откриете ТУК