Посланикът на Италия в МУ-Пловдив: Благодаря за качеството на обучение, което предлагате

„Благодаря за качеството на обучение, което предлагате. В Медицински университет-Пловдив има 400 италиански студенти и всички са доволни от нивото на преподаване, но най-вече от възможността да развиват практически умения в реална среда“.

Това каза днес посланикът на Италия в България – Нейно Превъзходителство Джузепина Дзара, която бе на посещение във висшето училище. Тя бе посрещната от зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р Веселина Горанова, която посочи, че всяка следваща година броят на италианските студенти е по-висок от предходната. Посланик Дзара бе придружавана от почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо и от председателя на Асоциацията на италианските предприемачи Роберто Санторели.

По последни данни студентите първокурсници от Италия в специалност „Медицина“ са 100, а 20 се обучават в специалност „Дентална медицина“.

„Познаваме ги почти всички поименно, тъй като сме техни преподаватели. Тяхната група се откроява като особено темпераментна, но и мотивирана да се развива. Когато се явяват на изпити, искат да докажат, че са добри студенти“, каза още проф. Горанова и добави, че университетът би се радвал да запази тенденцията да увеличава броя на студентите от Италия.

Институционалният координатор по програма „Еразъм+“ проф. д-р Елена Фиркова подчерта, че се надява да нарасне студентската мобилност и добави, че МУ-Пловдив работи с университета „Ла Сапиенца“ в Рим, с университети във Фоджа и Милано. Една от амбициозните цели е създаване на европейски университетски алианс.

Посланик Дзара обеща да съдейства както за мобилностите по „Еразъм+“, за присъствието на гост-лектори от Италия и за участието на МУ в образователни панаири и изложения с цел промотиране на магистърските програми пред кандидат-студенти.

Роберто Санторели отправи предложение към МУ за разработване на съвместни програми за здравна профилактика в италиански фирми от региона, както и за реализиране на проучване, свързано с хранителни режими при различни заболявания.

На срещата присъстваха още доц. Владимир Ходжев, доц. Павел Тимонов и Елена Душилова – експерт „Учебни дейности“.