Проект „Заедно творим“

 

Стартира Мобилно арт ателие в Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“.

Идеята за него се ражда в обсъжданията между партньорските организации, създали концепцията на проекта „Заедно творим“, подкрепен и от Национален фонд Култура по програма „Социално ангажирани изкуства“.

„Да създадем подкрепяща среда на общуване между децата със СОП и техните връстници от училищата по изкуствата, да провокираме усмивките на децата, които се лекуват в Детската клиника в УМБАЛ „Свети Георги“, да си подем приятелска ръка, за да разчупим стереотипите, поставящи граници, включително чрез създаване на нови междуинституционални модели на работа в подкрепа на интеграцията на хората с увреждания – това са само част от задачите, които си поставят „Национално сдружение партньорство и единство“, Община Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства /НГСЕИ/, Медицински университет – Пловдив, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ – разказва Ели Шопова, ръководител на проекта.

Екипът от преподаватели, психолози и творци се обединява около идеята да постигнат целите чрез средствата на сценичните и приложни изкуства. Адаптират се текстове на приказката „Малката русалка“. Творческият процес по създаването на едноименната постановката тече усилено в ателиета на училището по сценични изкуства, в които деца със СОП, заедно с връстниците си от гимназията създават декори и костюми за първото по рода си представление, в което заедно ще се качат на сцена. Докато в музикалното училище вървят репетиции за музикалния съпровод на постановката, в мобилното Ателие по приложно изкуство в УМБАЛ „Свети Георги“ започва подготовката на поканите за представлението, което в началото на лятото ще зарадва пловдивчани. Подходите, които се следват в творческия и обучителен процес, са идентични – „един за всички, всички за един“, съвместна работа на връстници без оглед на спецификите в здравословното и интелектуално състояние.

За да превърнат болничната стая в пространство на надеждата чрез споделеност и изкуство, работят екипите от преподавателите на регионалния център и детска клиника на местната болница. Ръководител на арт ателието е Ивелина Петрова – художник, арт терапевт от 2015 г. година в болничното заведение. За нея няма непознати техники на визуалните и приложни изкуства, но признава, че каузата да изкуството да бъде в служба на емоционалната подкрепа на боледуващите деца и техните родители е по-важна. „Така през годините клиниката променя облика си и средата става по цветна с витражи и рисунки на приказни герои по стените. До Малкия принц вече ще бъде и Малката русалка“ – казва Ивелина, докато децата я прегръщат за поздрав преди да започнат новото си начинание заедно с нея и децата от Ресурсния център.

Раждат се усмивки и картини. Поканите, създадени от децата, които са сега в клиниката ще достигнат до гражданите на Пловдив като нито една от тях няма да се повтаря. Те ще различни и много цветни. Между редовете им ще има надежда за здраве и бъдеще. По проекта ще реализират общо четири работилници, посветени на темата за Андерсеновата русалка, но Ива Петрова и нейните колеги и съмишленици от партньорските организации вече обсъждат с какво да зарадват децата за първи юни.