СЕМИНАР, ПОСВЕТЕН НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА (24-30 април 2023 г.)


Повече от 2 века ваксините ни помагат да живеем в свят с по-малко опасности – от първата ваксина, разработена за защита срещу едра шарка, до най-новите иРНК ваксини, използвани за предотвратяване на тежки случаи на COVID-19. Защитата, която осигуряват е не само на индивидуално ниво, но ни помагат да се защитаваме взаимно като членове на глобалната общност.

Една от традиционните инициативи на Световната здравна организация (СЗО) е насочена към работи с държавите-членки и партньори, за да повиши осведомеността за ползите от ваксините и рисковете от всяко намаляване на нивата на ваксинация. Тя се отбелязва като „Европейска имунизационна седмица (EIW)“, която тази година ще се отбележи в периода 24-30 април 2023 г.

Тазгодишната кампания ще работи за подобряване на усвояването на ваксините в контекста на Европейската имунизационна програма за 2030 г. и глобалния спад в нивата на ваксиниране поради пандемията от COVID-19. Материалите и ключовите послания на EIW ще се съсредоточат върху повторното ангажиране на широката общественост относно важността на навременната рутинна ваксинация и наваксването на всички пропуснати или отложени ваксини и ще продължат да подчертават необходимостта от ваксинация срещу COVID-19, особено сред уязвимите групи.

За шеста поредна година Катедрата по Епидемиология и МБС и Катедрата по Инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при МУ-Пловдив с подкрепата на Асоциацията на студентите –медици (АСМ) Пловдив традиционно организират семинар сред студенти от различни медицински специалности, като част от глобалната инциатива.

Семинарът ще се проведе на 24 април 2023 г. от 16:30 часа до 18:00 часа в хибриден вариант:

  • Присъствено: в Първа аудитория на Аудиторен комплекс, МУ-Пловдив
  • дистанционно: чрез e-платформата Zoom: Link:https://zoom.us/j/93477495517,
    Meeting ID: 934 7749 5517

Презентации на актуални теми ще представят студенти от шести курс, специалност „медицина“: Антоанета Бранкова, Лилия Димитрова и Даниела Миланова-Илиева.

Наш гост-лектор за втора поредна година ще бъде доц. д-р Любомира Николаева – Гломб, дм, завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести, София.

ПРОГРАМА НА СЕМИНАРА

  1. „Полио-идва ли краят? – Антоанета Бранкова, 6 курс, МУ-Пловдив
  2. „Полио- забравен, но неизчезнал“ – Доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, дм (НЦЗПБ-София)
  3. „ HPV – от вируса до ваксината“ – Лилия Димитрова, 6 курс, МУ-Пловдив
  4. „Маймунска вариола – клиничен случай“ – Даниела Миланова-Илиева, 6 курс, МУ-Пловдив