Връзки

Библиотечно-информационен център, МУ - Пловдив
Библиотечно-информационен център, МУ – Пловдив

L’Agence universitaire de la Francophonie

L’Agence universitaire de la Francophonie

CiSMeF– електронен каталог на всички сайтове, портали и платформи, свързани с медицинските науки и образование, на френски език. Поддържа се от Университета в Руан. http://www.chu-rouen.fr/cismef/

LiSSa – научна литература от областта на здравните науки:
http://www.lissa.fr/dc/#env=lissa

Портал за актуална медико-биологична и фармацевтична информация
http://www.caducee.net/

Портали и платформи за достъп, споделяне и разпространение на научна информация на френски език, предоставени от Университетската агенция на франкофонията (AUF):

 • http://www.savoirsenpartage.auf.org/ – портал на AUF за споделяне на научна и академична информация (монографии, списания, статии, академични курсове със свободен електронен достъп), както и на документи, текстове и ресурси, създадени в сътрудничество с университетите, членуващи в AUF
 • http://www.bibliotheque.auf.org/ – електронна библиотека на AUF
 • http://www.savoirsenpartage.auf.org/chercheurs/ – регистър на изследователи и университетски преподаватели, ползващи френски език.
 • https://www.auf.org/les-services-de-l-auf/professeur-chercheur/publier-en-francais/les-revues-scientifiques-francophones/ – възможности за публикуване на френски език
 • Портали и платформи за свободен достъп: https://www.auf.org/les-services-de-l-auf/professeur-chercheur/publier-en-francais/les-archives-ouvertes/
 • Издателства на научна литература на френски език: https://www.auf.org/les-services-de-l-auf/professeur-chercheur/publier-en-francais/liste-non-exhaustive-dediteurs-francophones/
 • Научни списания на френски език (по научни области ): https://www.auf.org/les-services-de-l-auf/professeur-chercheur/publier-en-francais/les-revues-scientifiques-francophones/

  Свободно достъпни списания на френски език в областта на медицинските науки:

 • Annales des sciences de la sante
 • Anthropologie & Sante
 • Bulletin epidemiologique hebdomadaire
 • Bulletin d’information toxicologique
 • Le Journal International de Victimologie
 • Journal Marocain des Sciences Medicales
 • M/S medecine/sciences до 2006 г
 • MSA Medecine Science Amerique
 • Maroc Medical
 • Perspectives interdisciplinaires sur le travail et la sante (PISTES)
 • Pharmactuel : La revue internationale francophone de la pratique pharmaceutique en etablissement de sante
 • Psychotropes
 • Revue Marocaine de Sante Publique
 • Revue Medicale de Liege-частичен достъп
 • Sante mentale au Quebec
 • Платформи

  За студенти

  Medistudents
  https://www.medistudents.com/en/

  Medistudents е основана през 2006 г. като онлайн образователна платформа, предназначена да помогне на студентите по медицина да се подготвят за изпитите си. През годините тя е нараснала и се използва от стотици хиляди студенти и лекари по целия свят. Нашата основна ценност е да направим висококачествени медицински ресурси за електронно обучение достъпни за всички. Имаме богата мрежа от автори от различни специалности, които допринасят за съдържанието на сайта. Ако се интересувате да станете автор, можете да намерите повече информация тук.

  OpenMD.com
  https://openmd.com/

  OpenMD.com е търсачка, която прави висококачествената медицинска информация лесно достъпна за всеки. OpenMD търси милиарди документи от правителствени агенции, световни здравни организации, медицински списания и справочни сайтове. Нашият подход увеличава видимостта на медицинската информация от реномирани източници; информация, която често може да бъде загубена в бъркотия от търговски резултати и генерирано от потребителите съдържание. Търсенето в OpenMD дава приоритет на свободно достъпното съдържание, когато е налично.

  BioMed Central – part of SrpingerNature
  https://www.biomedcentral.com/

  Съдържа около 300 рецензирани научни списания със свободен достъп, в т. ч. заглавия като BMC Biology, BMC Medicine, Genome Biology и Genome Medicine, академични списания като Journal of Hematology & Oncology, Malaria Journal и Microbiome, както и BMC серия, 65 списания, фокусирани върху нуждите на отделните изследователски общности.

  DOAJ (Directory of Open Access Journals)
  https://www.doaj.org/

  DOAJ съдържа над 15 000 рецензирани научни списания с отворен достъп, обхващащи всички области на науката, технологиите, медицината, социалните науки, изкуствата и хуманитарните науки.

  Dove Press
  https://www.tandfonline.com/openaccess/dove

  Dove Press е специализирана в публикуването на списания с отворен достъп, рецензирани в целия спектър на науката, технологиите и медицината

  Free Medical Journals
  http://www.freemedicaljournals.com

  Free Medical Journals е списък с връзки към медицински списания, които предлагат безплатен достъп

  Hinari
  https://www.who.int/hinari/en/

  Програмата Hinari Access to Research for Health предоставя безплатен или много евтин онлайн достъп до основните списания по биомедицински и свързани с тях социални науки на местни институции с нестопанска цел в развиващите се страни.
  Световна здравна организация Хинари, Швейцария

  Hindawi
  https://www.hindawi.com/journals/?discipline=25

  Публикува медицинска литература или 230 рецензирани научни списания и научни монографии с открит достъп.

  MedEdPORTAL
  https://www.mededportal.org/

  MedEdPORTAL е индексирано от MEDLINE списание с отворен достъп за обучение в здравните професии, публикувано от Асоциацията на американските медицински колежи (AAMC), в партньорство с Американската асоциация по дентално образование. Публикациите на MedEdPORTAL са самостоятелни, цялостни модули за преподаване или обучение, които са внедрени и оценени от медицински или стоматологични стажанти или специалисти. Всяко представяне се преглежда от редакция и външни рецензенти.

  Medknow Publications
  https://www.medknow.com

  Осигурява свободен достъп до над 350 специализирани списания.

  Medscape
  https://www.medscape.com/

  Водещата онлайн глобална дестинация за лекари и здравни специалисти, предлагаща най-новите медицински новини и експертни перспективи; основна информация за лекарствата и болестите, насочени към грижите; и съответното професионално образование
  Безплатна, достъпна след регистрация.

  Oxford University Press
  https://academic.oup.com/journals/pages/open_access

  Списания на Oxford University Press със свободен достъп.

  Paperity
  https://paperity.org/

  Агрегатор на над 4 000 списания и над 1,2 млн. статии с отворен достъп.

  PLOS
  https://plos.org/

  Публикува набор от влиятелни списания с отворен достъп във всички области на науката и медицината.

  PubMed
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

  Създадена от Националния център за биотехнологична информация на САЩ (NCBI) въз основа на раздела за биотехнологии на Националната медицинска библиотека на САЩ (NLM). Ключовият компонент на PubMed е MEDLINE.
  PubMed съдържа над 32 милиона индексирани цитати и абстракти на специализирани статии в областта на медицината, здравеопазването, денталната медицина, биологията и други и също така предоставя връзки към статии с пълен текст.

  SciELO – Scientific Electronic Library Online
  https://scielo.org

  Целта на SciELO Social Sciences English Edition е да предоставя безплатни публични текстове на английски език, за да се увеличи видимостта и достъпността на социалните науки в Латинска Америка.
  SciELO Social Science е съвместен продукт на SciELO (Научна електронна библиотека) и Центъра за социални изследвания „Еделщайн“, с подкрепата на Института за отворено общество (OSI).

  eLIBRARY.RU
  https://elibrary.ru/

  Най-големият руски информационен и аналитичен портал в областта на науката, технологиите, медицината и образованието. Съдържа резюмета и пълни текстове на повече от 34 милиона научни публикации и патенти, включително електронни версии на повече от 5600 руски научни и технически списания.

  Научная электронная библиотека «КиберЛенинка»
  https://cyberleninka.ru/

  Научна електронна библиотека с открит достъп. Съдържа 2 325 752 статии от различни научни списания.

  Книги

  Free Medical Books
  http://www.freebooks4doctors.com
  Съдържа над 350 свободно достъпни книги, сортирани по области, влияние, език и година на публикуване.

  DOAB – Directory of Open Access Books
  Възможност за сваляне на книгата, азбучно търсене по дисциплини (вкл. дентална медицина, медицина, фармакология и др.), подходяща за изследователи; възможност за търсене по предмет, език (англ., фр.), издател.

  36,815 academic peer-reviewed books from 600 publishers
  https://www.doabooks.org/

  MSD MANUAL
  https://www.msdmanuals.com/professional

  Публикуван за първи път през 1899 г. като малък справочник за лекари и фармацевти, наръчникът нараства по размер и обхват, за да се превърне в един от най-широко използваните изчерпателни медицински ресурси в полза на професионалисти и потребители. С развитието на наръчника той непрекъснато разширява обхвата и дълбочината на своите предложения, за да отрази мисията да предоставя най-надеждната медицинска информация за деня на широк кръг потребители, включително медицински специалисти и студенти, ветеринарни лекари и студенти по ветеринарна медицина.

  Репозиториуми

  Bulgarian Portal for Open Science
  https://bpos.bg/search

  Осигурява достъп до научна информация и резултати от научни изследвания, финансирани с публични средства, включително до ресурси на институционални хранилища с отворен достъп в Република България.

  Репозиториум на ЦМБ към МУ-София
  http://cml.mu-sofia.bg:8080/xmlui/?locale-attribute=bg

  Съдържа над 1600 монографии, статии, лекционни курсове, дисертации и други научни разработки на преподаватели от МУ – София и други водещи български медицински специалисти. Достъпът е свободен.

  Core
  https://core.ac.uk

  Събира научни статии от институционални и предметни хранилища и отворени достъпи и хибридни списания. Съдържа 210 438 680 статии с отворен достъп, събрани от 10 615 доставчици на данни по целия свят.

  Purdue University Press
  https://docs.lib.purdue.edu/do/discipline_browser/disciplines

  Открит достъп до 52 книги чрез репозиториума Purdue e-Pubs. Purdue e-Pubs е компонентът за статии в списания, технически доклади, работни документи, доклади за конференции, материали за семинари, дисертации и подобни произведения от научен характер.

  Видео

  OnlineMedEd
  https://home.onlinemeded.org/

  Нашият интерес е да обучим добри лекари, поради което видеоклиповете ни са и винаги ще бъдат безплатни. Искахме да достигнем до повече хора и да бъдем нещо повече от страхотен видео сайт, за който само шепа хора знаеха. Искахме да променим медицинското образование. Имахме нужда от ресурси за това, затова създадохме допълнително съдържание в нашия стил на подпис и започнахме работа. Всяка седмица уебсайтът и съдържанието вътре продължават да се разрастват.

  Виртуална библиотека по иновативни образователни технологии

  Виртуална библиотека по иновативни образователни технологии предлага ресурси в помощ на интерактивното обучение
  Виртуалната библиотека е създадена за нуждите на две национални програми (НП), координирани от МОН: НП „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“ и НП „Дигитална квалификация”.
  Библиотеката предлага материали, създадени и финансирани по НП: Наръчник по иновативни образователни технологии, видео-лекции, презентации, инструкции за създаване на интерактивно мултимедийно учебно съдържание и др.
  Ресурсите засягат широк кръг от теми, свързани със съвременното образование: адаптиране на образователната система към дигиталното поколение; традиционно, синхронно и асинхронно обучение; използване на интерактивни дидактически модели; визия за учебна зала и университет на бъдещето с интерактивни презентационни системи за обучение по ИКТ-базирани иновативни образователни технологии и др.
  Предлагат се още документи, разясняващи целите и задачите на НП, както и информация за Националната мрежа от университетски центрове за иновативни образователни технологии (26 на брой).
  Виртуалната библиотека е отворена за всички преподаватели и учители, а всеки материал може да бъде свален и използван при задължително спазване на правилата за цитиране – на програмата и на съответните автори.