Контакти
Росица Тончева – Административен отговорник на специалността
e-mail: nutrition.instructor@mc.mu-plovdiv.bg
Инструктор диетично хранене
Специалността “Инструктор по хранене и безопасност на храните” е създадена през 2015 година и е преименувана през 2020 година на „Инструктор диетично хранене“.
В нея се подготвят студенти, които при завършване на висшето си образование получават образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър” по специалност „Инструктор по хранене и безопасност на храните” от професионално направление “Здравни грижи” с професионална квалификация – „Инструктор диетично хранене”.
Получената професионална компетентност ще позволява на инструкторa по хранене и безопасност на храните да намери успешна реализация като: специалист по хранене в детски млечни кухни, специалист по хранене в детски и учебни заведения, специалист по хранене в лечебни заведения, специалист по хранене в заведения за извъндомашно хранене, специалист по хранене в кетърингови фирми и други.
Инструкторът по хранене и безопасност на храните има възможност да продължи образованието си за образователно-квалификационна степен „бакалавър“и „магистър” в професионалното направление „Здравни грижи” и да повишава квалификацията си в други форми на следдипломно обучение.
Учебна дейност
- График за провеждане на лекциите по „Токсикология на храните”
- График за провеждане на упражнения по „Токсикология на храните”
- Програма за лекции по „Токсикология на храните”
- Програма за упражнения по „Токсикология на храните”
- Конспект за изпита по „Токсикология на храните”
- Учебни материали за подготовка
Квалификационна характеристика
Свали квалификационна характеристика на специалност „Инструктор диетично хранене“
Учебни програми
Учебен план
Свали учебен план за специалност „Инструктор по хранене и безопасност на храните“
Академични стандарти
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТТА НА ПЕРСОНАЛА
КЛАСИФИКАЦИЯ И ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ
ЗАБОЛЯВАНИЯ СВЪРЗАНИ С ХРАНИ И ХРАНЕНЕ
ОРГАНИЗАЦИЯ НА БОЛНИЧНО,ИНСТИТУЦИОНАЛНО И ИЗВЪНДОМАШНО ХРАНЕНЕ,КЕТЪРИНГ
СИП 1. СОЦИАЛНА КОМПЕТЕНТНОСТ В ОБЩУВАНЕТО, ЕТИКЕТ
СИП 4.СПЕЦ. КУРС ПО ПРОФ. МЕД. ТЕРМИНОЛОГИЯ
СИП 5. ФУНКЦИОНАЛЕНИ ХРАНИ И ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ
Академичен състав
- Борис Георгиев Тилов, дм – асистент
- Росица Тончева – преподавател
- инж. Йорданка Анастасова Топузова –преподавател